National Military Medical Center Navy Exchange (NEX)

Project Summary

Timmons Group’s Landscape Architects collaborated on the site design for the design/build project of the Main Exchange Replacement of the National Naval Medical Center. A project that was a re-build of an existing facility, mature trees as well as fertile soils were preserved and protected by incorporating a parking garage, thus reducing the construction footprint. This also maximizes the opportunity for large expanses of native grass meadows and an array of micro bio-retention areas that minimize stormwater runoff from the site.

The concept of preserving the historic view shed of the Bethesda NNMC Tower from Jones Bridge Road is enhanced by the use of a green roof, green walls for the roof top utility systems and reforesting of the area west of the NEX. The green roof minimizes heat island effect, decreases usage of the hvac system, while mitigating stormwater for reuse. Green screens are also being used to block views to the parking garage.

Rain gardens are strategically placed to treat runoff from parking areas. Water collected and stored in a cistern will be used to irrigate the green roof while reforested and re-vegetated areas improve the hydrologic function of the site.

Anti-terrorism/ force protection standards have been adhered to throughout the project.